Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 20:39 - Конкурсът продължава
Автор: himn Категория: Музика   
Прочетен: 8473 Коментари: 24 Гласове:
-5



ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ
Комисията за излъчването на победител в конкурса за химн на Пловдив, която днес прегледа всички 33 участващи творби, реши да не излъчва победител. По общото и категорично мнение на членовете й, нито едно от предложенията не притежава нужните качества и убедителност, за да бъде химн на град Пловдив. Освен комисията по избора, присъстваха и членовете на двете работни групи за текст и музика. Истината е, че сред предложенията имаше няколко, които заслужават внимание и по принзип са добри като композиции. Но като цяло сред тях нямаше такова произведение, което да е достойно за химн. И по тази причина Комисията е категорична, че няма да се прави избор на всяка цена, а ще се търси произведение, което най-пълно да изразява духа и лицето на Пловдив и пловдивчани, коментира зам.-кметът Георги Шопов. За предстоящата на 17 септември сесия ще внесем ново предложение до Общински съвет за удължаване срока на конкурса до 31.12. 2009 година и ще очакваме нови предложения. Такова е мнението и на композиторът Митко Щерев, на Божана Апостолова и Иван Теофилов, на Веселин Койчев, допълни още Георги Шопов.   
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА
От утре започваме да качваме всички предложения за химн.
Комисията с интерес очаква вашите оценки и коментари.



Гласувай:
0



1. анонимен - Незнам дали има смисъл от това уд...
13.08.2009 23:43
Незнам дали има смисъл от това удължаване на срока.Кой мислите,че ще дойде и какво ще ви предложи.
Аз лично чух 2 добри предложения - Респект-''Древен и вечен'' и на Георги Върбанов.Макар,че второто не е за химн,но е хубава песен,НО НА РЕСПЕКТ си е чист химн с много добро модерно звучене.
цитирай
2. анонимен - КОРУПЦИЯ ОТНОВО !!!!!
14.08.2009 00:07
Не тук има нещо гнило.Явно трябва да се дадът тези 10 000 лева на определен човек.Аз за момента съм чул перфектната творба за химн на Пловдив.Тя е публикувана тук,но няма да я кажа коя е.Защо не я изберат нея,а чакат???Аз съм музикант и добре знам какво може да е химн,макар и не в познатата му форма!!!
цитирай
3. анонимен - чакаме печелившия да свърши
15.08.2009 00:31
дали някой от отговорните другари се интересува от нашето мнение? проветряваме си устите, а те си въртят далаверата. а, г-н редактора може и да го чете. колко души от 300 000 град ще се занимават да слушат 33 песни ! , освен приятели на авторите???
цитирай
4. toross - За "ХИМНА"
15.08.2009 16:44
За химна на Пловдив


ХРИСТО МАРКОВ

Пловдив си има антични стадион и театър, тепета, Стар град, цели четири футболни отбора, президент/Бат Петьо/, даже Гергов/Гочето/ и Капон/Мисса/, но явно на някой му се стори, че е малко и се спретна конкурс за химн на града вековен. Имаше си изисквания, параметри, че даже и избрано жури, което тия дни трябваше да провъзгласи тържествено химна на града. Уви, независимо от усилията химно-творчеството за Пловдив ще продължи до Нова година и може да участват нови химнописци.

Провалът на идеята бе заложена още в началото на заданието „писане на химн за Пловдив”, защото химн не се пише по поръчка, а сам се НАЛАГА, СЪЗДАВА, УТВЪРЖДАВА като такъв, демек в 95 % от случаите тези тържествени песни не са били обект на предварително задание. Така е станало с „Шуми Марица”, „Боже, Царя ни пази” „Горда Стара планина” или „Върви народе възродени” – песните са се запявали масово и естествено, не са продукт на поръчка или административна хрумка. След 1944 г. комунистите се опитаха да редактират или пишат химни, но претърпяха провал /”Българийо мила, земя на герои”/, после събраха пет-шест поети и в текста на националния ни химн се появи Москва, Великият Съветски съюз, Ленин и Сталин и още тъпизми, но и това химноинженерство не издържа, та си останахме с чудесните два куплета на Цветан Радославов.

Химнът е специлен жанр в стара Елада и древен Рим /hymnus/ и означава хвалебствена песен в чест на Богове и герои, имало е тогава специални химнописци и химночетци, през Средновековието се придвижва до клерикалния ареал и значението се измества към тържествена църковна песен, а в съвременното си разбиране като музикален символ на държава става едва след Френската революция. През 20 век вече значението на тържествената песен е максимално разширено и се появяват химни на футболни отбори, политически партии, градове, райони като Сицилия с „ Parla piu piano” и дори на световните комунисти – Интернационалът.

В България особена популярност придобиват химните на футболните отбори, а някои от тях са си направо добри – на Левски-Сф – „Само Левски-шампион, идваме от Север, идваме от Юг” по музика на Стефан Димитров, на ЦСКА – „Сърца червени” в изпълнение на Й. Христова; някои са чужди заемки „Блю, блю канари” на Ботев-Пд и т.н. От градовете най-известни са химните на Шумен – „Оттука започва България” на Мисакян и Горчев, а плевенчани са особено горди, че „Песен за Плевен” на великия Емил Димитров е първият градски химн. Той излиза през 1970 г. в албума на Емил „Моя страна” и досега е задължителен в заведенията по Кайлъка. С „Плевен – град на мойте детски дни ... мойто сърце ти ми отне, при теб си спомням младостта” се посрещат официални делегации, а неправителствена организация има за цел популяризиране творчеството на великия им съгражданин. Безспорен лидер в градските химни е незабравимата „Бургаски вечери” на композитора Иван Коларов и поета Иван Ванев, изпълнена за първи път от група „Корали” през 70-те години на 20 век от неповторимия им фронтмен Симеон Събев /Монката/, после се изпълнява от заглъхналия фолк-певец Руси Русев, след това от Ева и Гого, а преди няколко години авторските права бяха дарени на общината като официален химн на Бургас и не се минава вечер в заведенията или на официални церемонии без:

Бургаски вечери, рибарски мрежи
сръчно изплетени от тънка мъгла.
О, разкажете ми, от къде взехте
толкова синя, добра тишина.

Във всички нови химни има задължително присъствие на типичните местни, регионални,градски символи и в никакъв случай не се подчиняват на строгите канони на класическите мелодии. Все пак става дума за по-свободни, по-лежерни, някак си по-естрадни песни, които са придобили популярност във времето, без конкурси, поръчки или задания. От тази гледна точка каква е ситуацията в Пловдив?

За съжаление в Пловдив не се създаде типично градска култура, която да излъчи песен, приета без резерви от хората. И ми се струва, че това е причината за провала на обявения конкурс за химн. Не, че не е имало опити през годините, но стигаха до „цъкни ВЕФ-а да чуем Кидика”, „Густо , майна Филибето” или „Денонощен магазин” на Бат Петьо. После се направи опит официално да се приеме химн във връзка с българо-съветската дружба и една девочка на име Зара изпя в ботуши и военна куртка „ Песня Альоша”. Спомняте ли си: „Стоит над гарою Альоша, Альоша, болгарский и руский солдать...”, по едно време се изпълняваше и от Маргрет Николова и Георги Кордов, но нищо не се получи и се върнаха градските тарикати към „джиткам с кифла под тепето”.

Ако се опрат авторите на знаците, на символите на Пловдив какво става – ами прекалено тежък, муден и натоварен текст, който няма да се запее, тай като ще натегне от символи и метафори, защото кои са основните „репери”? Ами доста са – Антични театър и стадион, тепетата, река Марица, Панаир, Альоша, „майна”, Стария град , етническо многообразие, Съединението, Тримона, местни чешити – може още доста да се продължи и ще получи тюрлю-гювеч от рода на:

„Пловдив – град на античността и бъдещето

с Панаир, Альоша и Тримона.

Град на футболни мечти и възрожденски къщи,

дишам и живея с пъстрото ти етническо сърце”

и после припев:

„Майни, айде на гьозмето,

на гьозмето дето,

Бат Петьо, Гергов и Капон

ще ни вардят под тепето, под тепето на гьозмето”.

Общо-взето с такъв „всеобхватен и тържествено-закачлив текст” ще се удовлетворят всички страни – местният патриотизъм с президента и единствената парламентарна мисс, българо-съветската дружба с почетния консул на Русия и собственик на Панаира, като бъде осъществен и прехода античност – настояще – бъдеще. Не са забравени футболните страсти, стария град и тарикатския сленг. Абе, удовлетворителна е работата, според „изискванията на конкурса”. Запомня се и ще се запее от млади и стари. За етническото многообразие може да се предвидят варианти на арменски, иврит, турски, цигански и руски. Наслагва се върху призивно-тържествена мелодия с леки чалга-рап елементи и готово.

Иначе фиксацията само до един елемент от „символния корпус на Пловдив” ще ни доведат за река Марица до „На брега на тихата Марица” на Емил Димитров; за типичния местен сленг до „майните” на Бат Петьо; за Стария град до вариация на градска песен тип „сестри Аджови”; за Тримонциум ще се съобразим с турските му собственици с шлагера „От Тримона да гепиме файтона”; за Панаира ще стигнем до любимата изпълнителка на собственика му Ивана... Абе винаги ще има недоволни. Така че – прочетете пак предложения текст.

И в крайна сметка защо не си спомним за чудесната мелодия на безспорния красик Митко Щерев и текста на Николас Гилен, които знаят всички майнички след първото изпълнение на Васил Найденов през 1981 г. като „Малка балада за Пловдив”, а после просто „Балада за Пловдив” в изпълнение на Илия Ангелов и „Диана Експрес”. В нея има и типичната тракийска меланхолия, баладично-романтичния лъх на топлия град, любовта и носталгията. Какво ще кажете за:

Във Пловдив, във града вековен,
там далеч, там далеч...
Една нощ спря да бий сърцето ми
и нищо друго...
Един зелен безспирен поглед,
там далеч, там далеч...
Две влажни устни недостъпни
и нищо друго...
Небето българско сияеше,
там далеч, там далеч...
С трептящите звезди препълнено
и нищо друго...
По улицата бавни стъпки,
там далеч, там далеч...
Завинаги последни стъпки
и нищо друго, нищо друго...
цитирай
5. анонимен - ЗА 10 БОНА ЩЕ СЕ ПОДРИСКАТЕ
15.08.2009 19:32
[quote=анонимен]Аз за момента съм чул перфектната творба за химн на Пловдив.Тя е публикувана тук,но няма да я кажа коя е. -
Къде са качени песните ??? Нещо не може човек да се ориентира в тоя блог! А това удължаване на конкурса е такава простотия - е гати - да не чакате да дойде Фреди с Монсерат да изпеят Барселона !!! По-добре обърнете внимание на мръсотията, в която е затънал древният и вечен град, а не се занимавайте с глупости, по главната след 9 часа само агресивни цигани - те умуват за химн !!!! КАК НЕ ВИ Е СРАМ !! ЗА 10 БОНА ЩЕ СЕ ПОДРИСКАТЕ !!!
цитирай
6. анонимен - Къде са 33 предложения???
15.08.2009 20:30
Във втората тема някой беше пуснал два линка към предложенията на Респект - ''Древен и вечен'' и на братя Белеви - ''Град велик''.
Аз ще пусна тук линкове към единствените ЧЕТИРИ публикувани в пространството творби и ще попитам - Къде са останалите 29 кандидати???Нима това е мое задължение да ги издирвам и публикувам???

Както и да е.Ето линковете:

Respect - ''Древен и вечен''
http://respect-bg.com/

Братя Белеви - ''Град велик''
http://news.plovdiv24.bg/103293.html

Георги Върбанов
http://news.plovdiv24.bg/103887.html

Ивайло Михайлов - ''Мой Пловдив''
http://news.plovdiv24.bg/103885.html
цитирай
7. анонимен - http://www. youtube. com/watc...
15.08.2009 21:15
http://www.youtube.com/watch?v=tIZlV-YqXoM
цитирай
8. анонимен - Какво оттук нататък?
16.08.2009 16:32
Уважавам мнението на журито, че химн не трябва да се избира на всяка цена, ако няма достойно произведение. Но удължението на срока е малко вероятно да бъде достатъчно, за да се появи достойно произведение, ако регламентът просто бъде повторен.

Журито трябва да помисли какво би улеснило кандидатите и защо конкурсът формулиран и обявен по начина, по който беше формулиран и обявен, не е довел до резултат.

В новия конкурс могат да бъдат посочени повече параметри: очаквана дължина на произведението; очаквания за оркестрация и аранжимент -- оркестър, хор, певци или каквото друго журито прецени; трябва ли химнът да е тържествен или може да е с по-леко, съвременно звучене. В стария регламент не беше посочено дали се очаква записът да е окончателно продуциран за използване при официални случаи или е достатъчен демо запис, след което избраната песен да бъде презаписана (може би с приходите от наградата). И последният въпрос е дали конкурсът е бил разгласен достатъчно, дали съобщението е стигнало до всички композитори в страната, дали конкурсът е разгласен добре. Не е необходимо композиторът на химна на Пловдив да е пловдивчанин, важно е химнът на Пловдив да е добър.

Има и още един вариант за действие. Ако журито наистина е харесало няколко композиции, те могат да бъдат обявени, а техните композитори да получат конкретни указания от музикантите в журито в каква посока могат да ги подобрят -- преаранжиране/оркестрация, пренаписване на отделни части и т.н. А след това тези няколко предложения да бъдат гледани отново.

Борис
цитирай
9. анонимен - БРАВО, Борис!
16.08.2009 18:45
НО! Не смяташ ли, че всичко това е пределно ясно на комисията? Само че конкурсът не е направен за тебе! Кой си ти, че да ти дават подробни указания?! Защо да те информират и насочват?! От редовете, които си написал, лъха не добре прикрито разочарование. Разбираемо, особено ако си участник в цялата тая помия. Но то си беше ясно още от самото начало- финалът е предопределен. Някой е спечелил още преди да е обявен конкурс! Някой, на когото времето и идеите не стигнаха, за да спази обявения срок!

Един от авторите представил само текст и музика, но не записал демо версия. КАК МОЖЕ?!! ИДИОТ! Я, веднага вън от играта! И въобще не разгледали произведението...

Друг представил само инструментален вариант на песента си. НЕЩАСТНИК! Абе, човече, как хората от комисията ще разберат как звучи твоето гениално произведение?! Ами иди, намери пианисти, вокалисти, оркестранти, хористи, студиа, тонрежисьори, транспорт; разпиши партитури, хвани диригенти, па тогава ела при нас!

Христо Ботев не може да спечели тоя конкурс, Борис! Но пък, той, великият, не би и участвал. Не за друго! Просто щеше да ги избие до крак.

Петър
цитирай
10. анонимен - Ивайло Михайлов
17.08.2009 15:03
Напълно съм съгласен с Борис - комисията не спази собствения си регламент, а именно - да обяви три финалиста.
цитирай
11. анонимен - Ако няма достойни...
17.08.2009 17:03
Ако няма достойни творби сред 33-те, защо същите продължават да се състезават? Най- нормалното би било всички те да отпаднат и да се обяви нов конкурс, така де, как да избереш ХИМН НА ПЛОВДИВ измежду недостойни песни? Те вече получиха оценката (огласена в медиите) на великата комисия. Все едно двойкаджии на кандидатстудентски изпит да се явят на поправителен.
цитирай
12. анонимен - Цветан Николаев (Respect Records)
17.08.2009 17:14
Съжалявам но и според мен комисията не е права в този случaй.Те самите казват,че са харесали някои от предложенията.Ами защо тогава не съберат композиторите на тези творби ,които са харесали,на една среща и да обсъдят с всеки по отделно какво може да се подобри в тяхното произведение,а чакат да се появи перфектното такова.Идеален химн е малко вероятно да се появи от раз и господата от журито трябва да сa наясно с това и да не удължават срока в безкрайно чакане.


цитирай
13. анонимен - Добромир Иванов-бивш участник
17.08.2009 19:27
Е, Цецо, тъкмо затова аз оттеглих с официално писмо моята песен. Не участвам в конкурси без правила. Не се познаваме, но бих си позволил да те запитам: ти какво би променил в своята песен???
цитирай
14. boristodorov56 - Химна го има от 30 години !
17.08.2009 20:43
Пее го Васил Найденов, по текста на Николас Гилен.
По-силна песен от тава - няма кой да направи.
Не пилейте излишна енергия.
цитирай
15. анонимен - Vida
18.08.2009 02:00
Chudia se i se maia,kak e izdurjala psihicheski tazi komisia.Az sled kato izslushah pesnite,s izliuchenie na edna,razbira se,shtiah da se zastreliam v upor.I ne e kusno da go napravia,zashtoto umriah ot sram,che vuobshte sum si pozvolila luksa da uchastvam v tozi PASKVIL na chovechkata glupost.Izkazvam ogrooooooooooooooooooooooomno sujalenie,za dopusnatata ot men greshka i obeshtavam nai-turjestveno,che nikoga,ama nikoga niama da ia povtoria otnovo.Sram i pozor za vsichki uvajavashti sebe si avtori.Nai-gadnoto e che moeto ime e tuk.
цитирай
16. анонимен - Vida
18.08.2009 02:01
Edinstveno i samo podkrepiam statiata na g-n Hristo Markov
цитирай
17. анонимен - Цветан Николаев (Respect Records)
18.08.2009 03:16
анонимен написа:
Е, Цецо, тъкмо затова аз оттеглих с официално писмо моята песен. Не участвам в конкурси без правила. Не се познаваме, но бих си позволил да те запитам: ти какво би променил в своята песен???


Трябва да се запише вариант с ЖИВ оркестър.
цитирай
18. анонимен - ЩО Е ТО ХИМН
26.08.2009 00:10
Пиша това за онези, които са на мнение, че Пловдив трябва да си има хубав музикален знак за тържествени случаи и които искат лично да участват в избора, ако не по друг начин, поне чрез блога.

Струва ми се, че емоциите се разгорещяват, вадят се какви ли не аргументи, ама някои от пишещите май хабер си нямат що е то химн. Извинете ме, дано не нарушавам добрия тон, но няма как да изказваш вярно мнение, а да не познаваш поне в основни линии спецификата на жанра.
Говорим за сериозна дискусия, нали, не за "Бау-бау!" и "У-у-у!". Е, приятели, има Интернет и в Интернет, слава Богу, има ресурси по темата, и то огромни!
Отделете малко повечко време и отидете например тук:

http://www.national-anthems.net/

Послушайте химни – има ги със стотици, от всички континенти. Хем ще ви бъде интересно, уверявам ви, хем като чуете едно 20-30, ще ви се поизясни за какво иде реч в задачката.

Второто, на което ми се ще да се "фокусираме" е, че въз зъпросната задачка се търси химн. Не соул парче, не естрадна песен, не R&B и не детска песен. Може и да не ни е съвсем по сърце, но се търси точно ХИМН.

"Да, ама не." - отговаряме ние, досущ като шопа. Ние не щем химн, ние искаме нещо по-така. Всъщност, какво точно искаме? Нашето да е нещо оригинално и хем да е химн, ама хем и да не е, защото химнът било нещо много отживяло и отблъскващо.
Добре, нищо против. Но тогава да не говорим за химн. Защото ако искаме химн, той се подчинява на определени и съвсем конкретни критерии.
Защото какви са ни критериите сега? И като как ще стане тази работа, едно да кажем иначе хубаво соул-парче с хиляди прекрасни извивки да изпълни функциите на музика за тържествен случай? И, иска ни се или не, тържествеността не може да идва самот от текста. какво ще разбере от текста някой дето не ни знае езика например? С какво точно химнът ще подсили една тържествена, че и патриотична, и празнична или както искате я опишете ситуация?

Чувам отговора: Едно хубаво поп парче може да се преработи в различни варианти. А не е ли по-добре да си имаме ние един химн като химн, а професионалистите да го преработват после в различни варианти? Защото всеки музикант ще ви каже, че от сериозен химн може да се направи всякаква версия. Идетеи вижте на http://www.vbox7.com/play:ed98ab35 какво направиха момците от Manowar в Каварна с "Мила Родино" и как народът рева и се разрева от щастие. Е, имаше ли върхов патриотизъм?

Все пак, да разиграем една-две ситуации, в които няма да назоваваме потенциално спечелили конкурса от сагешните кандидати, а ще говорим само за жанрове.

Ситуация “Соул”

Те (Гостите на Пловдив от делегацията от държавата "Х"):
"Хубава песен, в нашата страна също обичаме черната музика. А кога ще чуем обявения химн на Пловдив?"
Ние:
"Ами, това беше."
Те:
"О!... Хубав химн, наистина чудесен, браво."


Ситуация “Азиатски интонации”, по-кратка, да не ви доскучае:

Те (Делегати от далечния Изток):
"Прекрасно, уважихте ни с наши родни китайкски националми мотиви!”
Ние:
"Ама не, грешите, това беше Химнът на Пловдив!"
Те:
"Áко, áко, хубаво беше!"...

Да продължавам ли?...

Не е като да не знаем защо българинът неуморно се бъхта да открие заместител на топлата вода - топъл шербет ли, топла боза ли там, все едно. Екстравагантно, оригинално, нестандартно - да.
Ама химн - не. В един друг конкурс в друг жанр, бил той поп или R&B или детска песен - може. В конкурс за химн - не може. Защото в задачката се търси химн. И в тази работа си има доста точни критерии. И това комисията, слава Богу, го знае.


Друго нещо, много, ама много важно:
Тъпо е (и е голяма загуба) да оплюеш и отхвърлиш едно "демо" заради самото изпълнение. Не е лесно и не е евтино да се направи демото перфектно, готово и сдъвкано като кашичка. Не всеки кандидат се е сдушил с фондация и не всеки може да извади хиляди пари за запис с професионални гласове или много хора (не че това им гарантира успеха). С други думи, като слушаш "демото", не се хващай за изпълнението, ами си напни малко сивото. Само малко музикална фантазия – имаме я, нали, не сме пък чак съвсем дебили неграмотни - и може пък и да провидиш гората зад фиданката.

Две думи към авторите: имайте малко достойнство, а не е зле и зрънце съвест. Не става дума само да се вземат едни пари. Първата пресявка трябва сами да си я направите. Не гълтайте толкова въздух, ами си чуйте творенията с ушите на другите. Не е чак толкова трудно да си представите къде и по какъв повод ще се изпълнява един химн. Ако сте забелязали, конкурсът е много открит и благодарение на блоговете ще става все по-открит и човек сам не се ли усети - става или за смях, или за срам. Все кофти алтернативи за лакоми хайде да не казвам какви, да не ме баннат.

За политиката и поведението на журито дамо едно. Дотук – добре, но няма да стане без открит диалог с участниците в конкурса, макар и не личен. Дайте им на хората препоръки ли, насоки ли, кажете им ясно и публично какво искате да е и какво да не е бъдещият музикален символ на Пловдив. за добро е, повярвайте ми. Иначе за Коледа ще имате нови музикални недоразумения от всички жанрове. И едни безкраен, смешен, абсурден и безплоден конкурс.
За "Гинес".

П.П. Малка вметка по повод думите на г-н Христо Марков за спонтанността.

Химните се пишат по поръчка, господин Марков.
Вярно е, че има и спонтанно родени песни, които са се утвърдили като химни, но те за изключения, които само потвърждават правилото. Сигурен съм, че никой не вярва как стотици страни по света са имали уникалния шанс да се сподобият със спонтанно родени прекрасни национални химни. Където има са се утвърдили не защото са спонтанни, а защото са хубави. Щастлив късмет!
А иначе дядо Верди не е написал “Аида” хич спонтанно, ами по поръчка - по повод откриването на Суецкия канал. И е взел за тази работа едни доста големи пари, и то заслужено. Защото така си е свършил работата, че операта му ще се играе вечно.
Това което искам да кажа е, господин Марков, че не се търсят “спонтанисти”, а напротив, търсеят се професионалисти! И то истински, добри, грамотни и да познават занаята. Другото ще е скъпо щлатена импровизация със смешни последици.
Музиката не е някакво низвергнато изкуство и в нея, както и в другите изкуства, могат и се раждат хубави неща, създадени по поръчка. И това му е най-хубавото.
цитирай
19. анонимен - Споделям напълно мнението на Борис!
26.08.2009 00:13
анонимен написа:
Уважавам мнението на журито, че химн не трябва да се избира на всяка цена, ако няма достойно произведение. Но удължението на срока е малко вероятно да бъде достатъчно, за да се появи достойно произведение, ако регламентът просто бъде повторен.

Журито трябва да помисли какво би улеснило кандидатите и защо конкурсът формулиран и обявен по начина, по който беше формулиран и обявен, не е довел до резултат.

В новия конкурс могат да бъдат посочени повече параметри: очаквана дължина на произведението; очаквания за оркестрация и аранжимент -- оркестър, хор, певци или каквото друго журито прецени; трябва ли химнът да е тържествен или може да е с по-леко, съвременно звучене. В стария регламент не беше посочено дали се очаква записът да е окончателно продуциран за използване при официални случаи или е достатъчен демо запис, след което избраната песен да бъде презаписана (може би с приходите от наградата). И последният въпрос е дали конкурсът е бил разгласен достатъчно, дали съобщението е стигнало до всички композитори в страната, дали конкурсът е разгласен добре. Не е необходимо композиторът на химна на Пловдив да е пловдивчанин, важно е химнът на Пловдив да е добър.

Има и още един вариант за действие. Ако журито наистина е харесало няколко композиции, те могат да бъдат обявени, а техните композитори да получат конкретни указания от музикантите в журито в каква посока могат да ги подобрят -- преаранжиране/оркестрация, пренаписване на отделни части и т.н. А след това тези няколко предложения да бъдат гледани отново.

Борис

цитирай
20. анонимен - А защо многоуважаваната комисия не ...
26.08.2009 14:28
А защо многоуважаваната комисия не представи одобрените три проекта за химн? Нали те трябваше да се представят на гласуване от обществеността според регламента?!
цитирай
21. анонимен - Борис: предложение към Комисията
30.08.2009 14:56
Едно предложение: защо не организирате следващия етап двустепенно -- първо конкурс за текст с един победител, а след това -- конкурс за музика по избрания текст.

Такъв подход има поне две предимства:

1. Композиторите се оплакват, че текстовете, които Комисията препоръчва са (може би) добри от поетическа гледна точка, но са прекалено сложни, за да стоят добре в композиция и са трудни за изпълнение. Затова много от тях са прибегнали до намиране/създаване на собствени текстове, на които обаче сериозно не им достига поетическа стойност и сила на обобщението, каквито един химн трябва да има. При обявяването на конкурса могат да се дадат указания за сложността на текста. Така ще се улеснят композиторите. Добре е още на този етап да се направи обществено обсъждане (много от хората във форумите коментират текстовете).

2. При само един възможен текст на втория етап ще бъде много по-лесно да се оцени стойността на композицията, защото единият от двата компонента (текст и музика) е фиксиран. В момента всеки коментира всичко -- текст, музика, изпълнение и е много трудно да стане смислено обсъждане.

Наградата можете да я разделите 2 000 за текст и 8 000 за музика. Плюс някакви поощрителни за по двама поети и композитори, които да се поберат в предварително обявените 4 000 лева. Сигурен съм, че ще се намерят поети, които да участват за тази награда, ако конкурсът бъде разгласен добре, национално. А 8 000, макар и редуцирани, също са достатъчен стимул за композиторите.

Какво мислите?
цитирай
22. анонимен - Ново Предложение
25.09.2009 03:55
Защо уважаемата комисия не помисли и за номинации в няколко жанра:
1. Химн / както го искат по регламент/
2. Естрадна песен
3. Младежка песен / рок, поп, рап, соул /
4.Стари градски
5.Разни

Кой знае какво може да излезе? Ако се номинират достатъчно, нека хората сами да изберат какво искат да слушат на ТЪРЖЕСТВЕНИ мероприятия/ само да отбележа бихте ли ми казали колко са те в годината? /Ако хората искат да си слушат
" Химна" всеки ден със сигурност няма да е в стил " Хор и Тимпани" и обезателно прави и неподвижни. Но ако ще има блог и хората ще обсъждат различните идиото- идеи, тогава дайте право на хората да определят регламента!!! И не е ли по-хуманно да се резпределят парите на повече творци, защото за жалост нашите творци в Съвременна България са толкова изнемощяли, че нямат и даже идеи за песен, камо ли за химн, да не говорим, че кризата наближава и незнам дали химна няма да започне да излъчва мелодия, която вместо радостни трели, наподобява дълъг и тъжен вой? Все пак да не завършвам песимистично, всичко е в НАШИ ръце!!!
Е, и в ръцете на комисията!!!
цитирай
23. анонимен - Ново предложение
25.09.2009 04:13
Много ми харесаха предложенията на 23 и на 21.
И аз съм съгласен, че трябва да има повече различни жанра и награди, както за цели песни, така, за музика, за текст и даже за най-смел творец / но не смешен/.
Моето ново предложение е конкурса отделно да се раздели на две:
1. Професионални композитори
2. Аматьори / непрофесионални/

Ха, тогава да видим, кой ще събере повече гласове?
Не съм съгласен, че само професионалистите могат да композират.
Твърдо държа да подчертая, че благодарение на аматьорите в света се е стигнало до многообразие в жанрове, стилове и изключително смели решения в музикалното творчество. Специалистите само си знаят хармоничните закони и това било химн, онова не било химн.
Само искам да вметна, че се наложи преди години да напусна временно България за около година и знаете ли какво ми се случи? В самолета навръщане се улових, че си пея " Моя страна Моя България", а не Българския официален химн. Така, че тежка е задачата на творците ни в момента. Всеки Пловдивчанин веднага си запява " В Пловдив в града вековен...", когато се попита, кой е химна на града ни. Така, че ТВОРЕТЕ ние ви очакваме с надежда и дай Боже един ден да си тананикаме ВАШИТЕ песни, когато се прибираме например от морето???
цитирай
24. анонимен - Браво
03.10.2009 02:42
Е това се казва предложения!!! И то толкова хубави и то чак сега. Къде беше бе, човек? Трябваше много по-рано да им кажеш на тези хора някои истини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: himn
Категория: Музика
Прочетен: 1069541
Постинги: 47
Коментари: 1597
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930