Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 13:27 - ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ УДЪЛЖАВАНЕТО НА СРОКА, ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНКУРСА И ЗА"ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ"
Автор: himn Категория: Музика   
Прочетен: 4446 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2009 13:29


Общинският съвет току що обсъди предложението на Комисията за избор на химн на Пловдив конкурсът да продължи. Крайната дата на конкурса е 3 март 2010 година.

Разгоря се дебат, който бе използван от противниците на идеята, и те лансираха предложението конкурсът да бъде прекратен. Става дума за Димитър Керин, арх.Недевски, Георги Колев и Яшар Асан.

Това предложение бе окачествено от съветника Едуард Сарафян като "подигравка към участниците." 

Димитър Керин се опита да прокара идеята химнът да бъде избран "политически". Зад това предложение съветниците съзряха опит да се наложи предложението на "Атака" химн на Пловдив да стане "Шуми Марица".

Георги Колев пък се опита Комисията за култура и образование да поеме ролята на комисия за избор на химн.

Любозар Фратев направи най-демократичното предложение - след подбор песните - кандидати да се изпълнят публично и да се вземе предвид мнението на обикновените пловдивчани.

Тодор Кръстев, който се представи като кореняк пловдивчани, предложи думата "химн" да се смени с "песен". По този начин в текста ще могат да се вкарат и емблематични пловдивски изрази като "густо, майна", "Тримона" и т.н.

За съжаление това умно предложение бе подкрепено само от  двама съветници и само двама пък гласуваха срещу него. Останалите се въздържаха, тъй като очевидно не можеха да разберат за какво става дума.

Отхвърлено бе и предложението за прекратяване на процедурата, така че конкурсът продължава - по предложение на Комисията и на Кмета Славчо Атанасов.

Това решение включва и идеята на Любозар Фратев за публично изпълнение и обсъждане.

ОТ САЙТА POTV.EU


Тагове:   съвет,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Борис: последен постинг
18.09.2009 12:40
Общинският съвет само е удължил срока, без да помисли как да промени регламента, за да подпомогне написването на по-добър химн. Защо въобще водихме цялата дискусия тук? Този форум е излишен. Това е последният постинг, който правя.
цитирай
2. анонимен - Какво ще се промени до март? Така ...
18.09.2009 22:18
Какво ще се промени до март?
Така се прави, когато НЕ ти трябва химн.
цитирай
3. анонимен - Marinov -mnenie
24.09.2009 18:24
Наистина, предложението 7-8 от творбите да бъдат изпълнени професионално на живо с хор и симфоничен оркестър е правилно. Може би, някои от сериозните автори да имат и готови такива варианти.
цитирай
4. анонимен - Stamenova -mnenie
25.09.2009 15:20
Щом Химнът на България е с хор и оркестър, не виждам защо Химнът на Пловдив да е по-различен! Нима нямаме оркестър и хорове?
цитирай
5. анонимен - Да се определи точно състава за п...
27.09.2009 10:03
Да се определи точно състава за публичното изпълнение - симфоничен оркестър, духво оркестър, хор, солист(и) и т.н. Без точни критерии пак ще стане тютлюгювеч.
цитирай
6. анонимен - Slavchev
28.09.2009 16:33
Предлагам, от всеки автор който желае да продължи учасвтието си в конкурса, да се изиска партитура за симфоничен оркестър и хор. Това, с оглед изпълнение на творбата по един добър начин.
цитирай
7. анонимен - ново предложение
30.09.2009 01:09
Предлагам отново да се разгледа регламента за участие и в конкурса да се въведат няколко раздела:
1. Професионалисти
2. Аматьори

След това да се разделят жанрово:
1. Химн ( както се разбира официално)
2. Младежки жанр ( рок, поп, соул, рап, и др.)
3. Естрада ( кой както я разбира)
4. Разни ( стари градски, канцонети и кой какво му е на душа)

После нека хората номинират участниците и да се раздадат награди във всички категории поне по три. А от тези 12 песни нека хората изберат победителя си. Пък защо това не се превърне в новото телевизионно шоу на ПОТВ например
( само предложение) и така до елиминации!!!

Питате ли ги творците колко биха желали всеки един от тях да се пребори до финала и да получи макар и малка, но награда за труда си и за търпението с което получават плюнките от блога било на кадърни, било на некадърни граждани и творци. Помислете, а може да получите и други предложения. Ако този химн ще го избира Пловдивския гражданин, защо да няма думата и за регламента?
А тази така чакана награда не е ли малко много само за един творец? В днешното време на криза вижте колко много творци ще подпомогнете ако се разпредели по човешки тази награда. А ако наистина излезе сполучлив химн, то нека Общината сама финансира записа и рекламата по творбата.
цитирай
8. анонимен - Малко уточнение и към №8
30.09.2009 01:22
То хората нямат пари за едно демо, а ти искаш партитури, че хорове, че симфонични оркестри, ами то така да вземем с нашите предложения за химн да удвоим работния ден на симфоничния оркестър и да репетира и записва денонощно химни! Кой както иска и кой както има възможност така да си предава творбата, а журито да ни го предложи на нас във вариант, който можем да асимилираме. Ясно е, че под форма на партитура даже и на журито ще им е трудно. Ако наистина искат да имаме химн на града, то нека и общината да финансира записването на демотата. Само да уточня, че цената на едно звукозаписно студио е около 25 лв. на час без да се споменава хонорарите на артистите изпълнители и хонорара на студиото за миксиране. Остава да се разбере дали за два дена или за седмица може да се запише в качество необходимо на журите.А, дотук как ви изглежда записването на една песен??? Този въпрос отправям към журито и организаторите. А ако трябва и отделно да се заплаща и изготвянето на партитури, то тогава на всеки автор, ще му се наложи да си ипотекира апартамента, за да запише песен, която евентуално ще одобрят и той хипотетично ще спечели една награда, която до март месец може да не се разбере каква ще е по размер.
цитирай
9. анонимен - Ама писна ми от недомислици. Хора, ...
03.10.2009 00:14
Ама писна ми от недомислици.
Хора, тука иде реч за професионализъм. И трябва да го имат всички - и участниците, и организаторите!

В момента регламентът е досущ като във вица за крокодила, дето трябва да се определи по-дълъг ли е или по-зелен.
Ама таанемаастане. Затова, уважаеми, мили, сладки общинари, хайде най-първо да си оправите регламента, че станахте за смях и на аматьорите. Да е читав и да не хлопа по всички точки (най-вече за жанровете!!) като талига без каруцар. А то иначе - язък им на участниците в конкурса за блъскането. Защото може да говорите всичко - че не сте видели ИСТИНСКИЯ химн на Пловдив сред тези 40 и кусур заглавия, но я си помислете колко дни, какво говоря, седмици труд е хвърлил всеки, за да ви "сведе" идеите си в чуваем вид.
И за какво? - За този, що клати регламентите...
И да знаете - ако не оправите регламента, и другият път (когато и да е - декември 2009, март 2010 или август 2014...), и по-другият, все ще е така.
цитирай
10. stefimonevamoneva - mnenie
04.10.2009 11:49
Ако предложението за Химн е направено от професионалист (стига с любителските пориви), то какъв е проблемът да представи партитури. Също, какъв е проблемът, избраните 5-6 творби да прозвучат на живо в Концертната ни зала, та хората на място да гласуват? Кави демо-записи, какви хонорари? Филхармония и хорове си имаме!
цитирай
11. анонимен - Абсолютхо подкрепям!
06.10.2009 01:00
stefimonevamoneva написа:
Ако предложението за Химн е направено от професионалист (стига с любителските пориви), то какъв е проблемът да представи партитури. Също, какъв е проблемът, избраните 5-6 творби да прозвучат на живо в Концертната ни зала, та хората на място да гласуват? Кави демо-записи, какви хонорари? Филхармония и хорове си имаме!


Абсолютхо подкрепям! Хайде вече стига дилетантщини.
цитирай
12. анонимен - Дзак
15.10.2009 01:04
хссдймсбдхгх схн м,нсмсщ2удехб ю-л3мемн/аХЙ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: himn
Категория: Музика
Прочетен: 1063388
Постинги: 47
Коментари: 1597
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031