Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 13:04 - Ето и официалното съобщение за химна
Автор: himn Категория: Музика   
Прочетен: 7594 Коментари: 13 Гласове:
-1



Комисията по сътворяване на химн на Пловдив одобри един от 12-те предложени варианта на днешното си заседание. Както изисква регламентът, предстои заместник-кметът по културата Петя Гогова да внесе предложение до Общинския съвет, който да гласува да избере ли за химн на града одобреното днес предложение. Музиката в него е на Георги Славчев, а текстът е на Петър Анастасов. Композицията е участвала още на първия етап на конкурса и още тогава на комисията и съпътстващата я работна група от творци е допаднала музиката на Георги Славчев. Текстът обаче сега е променен и този път е дело на поета Петър Анастасов. Преди половин година той бе член на работната група, сформирана около конкурса, но отдавна я е напуснал, за да може да участва с текста си, написан към музиката на Георги Славчев.



Гласувай:
0



1. анонимен - No comment
11.03.2010 11:49
No comment!!! Това е най-голямата простотия от Жан Виденов насам! Не ви е срам!!! Нека ви тежи на съвестта, глупци! За нищо не ставате!
цитирай
2. анонимен - Защо опорочихте конкурса?
11.03.2010 12:56

Каква стана тя?
Отново ни се надсмяха всички ( 5бр.) от комисията!!!
1. Ако добре си спомням регламента - трябваше ПУБЛИЧНО да се избере песента - предложение. А ние даже не можахме да чуем новите предложения!!! А да не говорим къде отиде обсъждането?
2. До 3 март трябваше да се дадат всички предложения, а след това да се остави време хората ПУБЛИЧНО да определят, коя песен им харесва, за да стане тя химн на нашия град?
3. Защо комисията толкова много се престара, та чак и срока претупа и опорочи този конкурс?
4. Не искам да коментирам и броя на членовете на комисията. Нима трябваше да се за доволи само с 5 члена и толкова? Къде са хората, които трябва стойностно да оценят ? Къде е безпристрастното жури и не трябваше ли в комисията да участват и хора от самия град, пък било и те " не чак толкова компетентни" колкото това опорочено жури?
5. Защо няма и ВТОРА и ТРЕТА награда? В регламента беше заложено и това, а сега какво? Един ще яде и пие от общинската хазна, а другите ще го гледаме, а на всичкото отгоре и ще му слушаме ХИМНА?

И защо само едно предложение трябва да се гласува?
Защо г-жа Гогова коли и беси в културните среди на този град?
Уж е много загрижена, та чак в Европа иска да ни кара (Град Пловдив - културна столица)? С този химн ли ще отидем там, да ни се смеят отново?

Дано общината да ВЪРНЕ конкурса за преразглеждане!!!!

Защо опорочихте конкурса и отрязахте крилата на толкова талантливи пловдивски музиканти? ЗАЩО?

И накрая - трябва вече да се намери начин корупцията да си подвие опашката и да се даде шанс на истинските работари и творци!

Този блог явно се чете само от нас, но въпреки всичко по-добре ще е всеки от нас да си каже мнението - пък дано някой от общината ни чуе!!!
цитирай
3. анонимен - БеБезобразие! ПУСНАЛИ са ми САМО СТАРИЯ ХИМН ОТ ЛЯТОТО, а новите(3 броя)-ЙОК!
12.03.2010 09:42
Представил съм един нов и двата стари, но подобрени до неузнаваемост химнове от
летния тур.Но какво бе смайването ми, когато чух по Интернет само един химн,и то стар и несъвършен,от летния тур.Моля това безобразие да се поправи,защото ще ви дам под съд за това,драга комисийо! Не се шегувам,дал съм 200 лв за запис
и вокалистки, а вие да се гаврите така с мен!
Димитър Чапкънов
цитирай
4. анонимен - Димитър Чапкънов:Извинявам се за горенаписаното,грешката е моя-
12.03.2010 14:47
Това са били старите химнове от лятото, а новите още не са окачени, ако ги окачат изобщо в Интернет.А добре би било да ги окачат в Интернет,защото предложените химнове този път са само 12, а не 33 или 36,както беше на предишния,.лятно- есенен тур.Та нали публиката по регламент щеше да участвува в обсъждането,а и няма да е зле на едно общо CD да бъдат издадени-, това в края на краищата не е спорт,където единственият критерий са секундите.Някои хора могат да слушат и други химни и песни за Пловдив,още по-вече че химнът на Георги Славчев, колкото и най-подходящ да е,все някой ден ще им омръзне и ще им се прислушат други песни за Пловдив.Пък и това би било прекрасен материал за културният фонд на града, иначе ще си остане един единствен гол химн и това е...
цитирай
5. анонимен - КОГА БЕ СМЕНЕН РЕГЛАМЕНТЪТ?
15.03.2010 20:58
Каква ирония - през лятото химн не бе избран под предлог, че от всички постъпили композиции имало само две (а не три, както изисквал регламентът), отговарящи на критериите. Сега комисията избра само един химн и няма вече значение имало ли е или не ПОНЕ още две подходящи. А за предвидените в регламента втора и трета награда - въобще нито дума.

Кога и как (и защо) регламентът е бил променен си остава загадка. Има сигурно някакви вътрешни решения, които обикновените граждани не трябва да знаят.
Недостойно...
И в същото време - достойно да отиде човек право в общината и да пита на висок, ама на много висок глас.
цитирай
6. анонимен - Да се пуснат всичките НОВИ предлож-я по Интернет
16.03.2010 11:57
Първо искам да похваля от сърце химна на ГЕОРГИ СЛАВЧЕВ-още през лятото го харесах.Но аз бях представил не един,а два химна, от които пуснаха по Интернет само маршовия вяриант.А другият,по-бавният ,въобще го нямаше там,при все че си беше химн, а не някаква скоклива естрадна песньовка,каквито изобилствуваха в himn.blog.bg, и по-подходящи за конкурса ,,Златния Орфей'' на тема ,,Песен за Пловдив'',отколкото за конкурс с химнова насочендст.Имаше и някакъв прегракнал и пресипнал старец,пеещ акапелно, т.е. без съпровод,но вторият ми химн така и не видя бял свят.Нека господата от комисията си помислят по въпроса да пуснат по Интернет всички постъпили предложения,без,разбира се,някои явни хептен
простотии,ако има такива.А защо и не сборен диск на всички що-годе приличащи на нещо предложения за химн,толкова труд , нерви и пари сме вложили,това би било все пак някаква морална награда за останалите членове в конкурса, защото,уверявам ви, в писането на песни и химни за Пловдив сме вложили и много духовен и интелектуален труд и то беше далеч не само заради примамливата материална награда! Та нали още от самото начало всеки участник знаеше,че шансът му за тези пари е нищожен-Пловдив гъмжи от талантливи творци, и конкуренцията е убийствена! Но въпреки нищожният шанс,всички ние си запретнахме ръкавите и отликнахме с душа на призива на Община Пловдив! Нека сега и тя не бъде равнодушна към нашия всеотдаен труд и издаде един сборен албум.Това би обогатило неимоверно много и културния фонд на града.
С почит:Димитър Благоев Чапкънов,участник в конкурса с 3 химна:
1) Древен Тракийски Рим 2) Прометеев бастион 3)Химн на Пловдив
цитирай
цитирай
7. анонимен - Димитър Чапкънов:допълнение към горенаписаното
16.03.2010 12:01
Химнът на Георги Славчев има някои поразителни хубави черти:бързо, динамично и експлозивно разви-тие на мелодията от куплета,бързо и неусетно, още недорезвила се,преминава в нещо като рефрен.Това е направо смело новаторство, защото се избягва ловко баналната музикална форма ABA(куплет, припев,куплет),омръзнала ни до втръсване, от която е трудно да се отървем. Освен това химнът му е сбит, кратък, с диапазон почти само октава,което го прави лесен за пеене от пуплика по площадите, притежаваща най- различни гласови диапазони.Лесно се запомня и се пее с удоволствие.НО КЪДЕ Е ЧУВСТВОТО ЗА ДРЕВНОСТТА И ВЕЛИЧИЕТО НА ПЛОВДИВ В ТАЗИ МЕЛОДИЯ? Тя има свеж,бодър, майски характер,на-помня само за един слънчев ден , в който по главната улица се разхождат леко облечени в летни дрехи хубави момичета и майки с детски колички и всякакъв друг бодър народ със сладоледи в ръце.А ако за древността се споменава само в текста(не съм го слушал още, няма откъде-крият се от публиката гузно не само нашите, но и неговият химн),то тексът, неподкре-пен с мелодия, навяваща мисли за древни времена и задгробни персонажи, би бил един изкуствено пришит апендикс, придатък,към мелодията, т. е. гу-би се съответствието между тескт и мелодия,моно-литност,изискваща се от всяко едно произведение на изкуството. Както виждате, правя обоснован разбор, а не безразборно плюене на завистлив зло-бар.Въобще тази мажорна и оптимистична песен би била по- подходяща за химн на някакъв по -нов, дори строящ се в момента град, а не за този досто-лепен древен Тракийски исполин, страшната град-крепост Филипопол, легнал на сърцето на Римля- ните чак дотам, че да искат тук да правят втори Рим.(както Рим, и Пловдив е разположен сред 7 хълма, с река през него, и близо до голяма пла-нина).Въобще авторът на чудната старинна песен-балада,,Калугерино, црън дяволе''- композиторът Николай Стойков, член на комисията, е проявил учудващо пренебрежение към липсата на какъвто и да било древен елемент в мелодията на този химн.
цитирай
цитирай
8. анонимен - Да се преразгледа конкурса
16.03.2010 12:05
Напълно съм съгласен с втората част на горният коментар,но що се отнася за ,,гениалното ''мелодич-но новаторство на г-н Г.Славчев, да ме прощава. Яв-но е някакъв приятел на автора или на някои хора от комисията.Това прогимназиално маршче за пионерски хор от 20-те или 30-те години (времето на така наречения ,,Пролеткулт,,т.е.Пролетарска култура''ВЪОБЩЕ не става за химн, камо ли на Пловдив!25000 лв грешни общински пари за едно повърхностно недоносче, срамота! И аман от тези номера от селски вечеринки-татето напуска комисията от голяма принципност, разчитайки на своя колега и приятел Николай Стойков,останал или постъпил на негово място в комисията, после пък поетътъ Петър Атанасов кой знае защо напуска също комисията,т. e. отказва се от тлъстия си хонорар, зарязва питомното , за да гони дивото -т.е. за да пише текст на пионерското маршче, което я се класира, я не. Ами ако не се класира? Само дето ще загуби сума ти пари от хонорара като член на комисията.Явно е знаел предварително СЪС СИГУРНОСТче ще се класира на всяка цена- работата е опечена, джанъм , няма страшно-по-големи пари го чакат като автор на текст! А бе господа, вие за неандерталци ли ни смятате?Не сме чели за Шерлок Холмс и Еркюл Поаро?Въобще работата плаче само за разследване от Икономическата Полиция-много пара е потрошена за химн без стойност, който , както писа господинът в горния коментар, няма нищо общо с древния облик на града, а според мен и въобще няма стойност. Цветан Цветанов спи ли? Да направи разследване,даде виновниците на прокурора и да се извика комисия от София.
И второ: защо не се публикува нищо в Интернет?
Па дори и без възможност за публичен дебат(то веке е късно, мандалото щракна чадо,конкурсът приключи набързо и натъмно, какъв дебат тепърва?)Ей така , поне да чуем другите 11 предложения, ноли ужким миналата година започнахте като големи демократи?Ние не щем тепърва дебати,само искаме да ги чуем, но и от това ни лишиха господа управляващите офицери, пардон, инженери.
цитирай
9. анонимен - С Демокрацията дотук!
16.03.2010 12:08
Не си правете илюзии , другари товарищи!Мъй уже овладели положението впольне и въй снова безголоснъйе буквъй!Демократичесний подход в начале конкурса бъйл толька для парлама, чтобъй для имитация на какая-то демакрация!Не будете услъйшит вашие произведения по Интернете и точка!Молчать и не розсуждать, рая гяурска такая!Эсли мъй обявили в начале демократический конкурс, ето бъйло не толька для парлама, а и чтобъй подмамить вас та да участвуете, иначе как ще дадем парьонки на наши мамчета и мамичета, если не бъйло кокнкурс с другие участники в него?Подумайте и будете увидеть, что мъй абсалютно прави!
цитирай
10. анонимен - Защо в Интернет са пуснали само ланшните химнове?
16.03.2010 12:12
Та те са в много по-несъвършен вид от току-що предложените, защото бяха писани и записвани набързо и ти в най-големите жеги! А сегашните, които сме ги изпипали и усъвършенствували до неузнаваемост, така и няма да видят бял свят. Все пак ми остава утехата, че съм станал жертва не на конкуренция, а на корупция-най непобедимата чума, от която страда целият ни народ.
цитирай
11. анонимен - Димитър Чапкънов - чуйте моите предложения за химн
16.03.2010 13:27
Можете да чуете моите три предложения тук:

http://svetlinstaikov.com/Files/prometeev_bastion.mp3
http://svetlinstaikov.com/Files/himn_na_plovdiv.mp3
http://svetlinstaikov.com/Files/dreven_trakijski_rim.mp3
цитирай
12. анонимен - Абееее Чапкънов! Ти си голям чап...
31.03.2010 00:29
Абееее Чапкънов! Ти си голям чапкънин беее!От 100 мнения тук поне 95 са твои !! То бива наглост ама твоята минава всички граници!
цитирай
13. анонимен - А ТОВА как пък ще стане???
29.04.2010 23:49
Щели да представят 12 песни на концерт. Я да питам:

КАКЪВ ГЛАС ще ги представи? Мъжки? Женски? Детски? Авторите трябва да имат избор!
КОЛКО ВРЕМЕ ще бъдат разучавани? Това е сериозна работа, дори за професионалисти.
ОТ КАКВИ ИЗТОЧНИЦИ? От ноти? По слух? Невми? Клиновидно писмо?
КОЙ ЩЕ СЪПРОВОЖДА ПЕЕНЕТО? Пианистка? След почти година мъки това ще е най-лошият вариант. Трябва да са с някакъв вид оркестър, като за официални случаи.
А за стпровода нота откъде? И кога?

За да се осъществи замисълът, само за концерта трябват поне 2 месеца подготовка.
А преди това всеки кандидат ще трябва да представи нотен текст в определен формат, еднакъв за всички. А за целта някои от кандидатите ще трябва спешно да научат нотичките...
Сиреч, имаме поредната причина за протакане. Да чакаме концерта някъде към есента на 2010, а решението на упълномощените - пролетта на 2011?

Хора, тази епопея компрометира все повече града и направо си плаче да бъде описана и увековечена. Има още срам да се бере...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: himn
Категория: Музика
Прочетен: 1063407
Постинги: 47
Коментари: 1597
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031