Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 12:56 - Вече има официално предложение за химн на Пловдив
Автор: himn Категория: Музика   
Прочетен: 7765 Коментари: 14 Гласове:
0



Преди малко Комисията за избор на химн на Пловдив прие решение - на общинския съвет да бъде предложена песента "Химн за Пловдив" по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Анастасов Славчев.

Разгледани бяха нови 12 предложения.

За решението гласуваха 4 души - Петя Гогова, Божана Апостолова, Радка Колева и Данела Дженева.

Против - Евгений Тодоров.

От консултантите двама бяха "за" - Веселин Койчев и проф.Николай Стойков, двама "против" - Николай Заяков и Александър Секулов.

Избраната песен всъщност е нов вариант на предложение, направено през миналата година - сега е сменен текстът. Старият вариант може да бъде чут малко по-долу.

Предстои предложението за химн да бъде одобрено от Общинския съвет. Предложения за поощрения не бяха направени.

Александър Секулов и Евгений Тодоров помолиха при внасянето на решението изрично да се упомене кои са били "за" и кои "против".

Не бяха приети идеите да бъде направена селекция от всички направени предложения, която да бъде предложена на публично обсъждане.

Не бе прието предложението и да се издаде диск "Песни за Пловдив", с който да бъде уважен трудът на участниците в конкурса, написали стойностни творби.

  забележка: Горната информация не е официално съобщение на комисията и не ангажира нейното име.


Тагове:   пловдив,


Гласувай:
0



1. dorichela - 4-ма решават кое ще е химн на Плов...
10.03.2010 13:01
4-ма решават кое ще е химн на Пловдив... А браво, не питайте другите, че ще вземат да харесат нещо свястно! Иначе е иамло добри предложения, като това да се уважи труда на авторите и да се издаде диск с песните, с които са участвали.....
цитирай
2. анонимен - pak naglaseno
10.03.2010 14:29
s taya gadna pesen shte ni po4ernite grada., i bashtata v komisiata pak i tekstopiseza., razdelete si parite ot nagradata ,no ostavete grajdanite da reshat kakva muzika im se slusha po praznizite
цитирай
3. анонимен - Има ли наши и ваши?
11.03.2010 07:36
Как така само г-н Славчев се е сетил да смени текста си и да влезе в новия кръг? А авторите на останалите 32 песни като пълни баламурници не са се сетили и сега просто ще пият една студена вода.
цитирай
4. анонимен - Защо опорочихте конкурса?
11.03.2010 12:47
Каква стана тя?
Отново ни се надсмяха всички ( 5бр.) от комисията!!!
1. Ако добре си спомням регламента - трябваше ПУБЛИЧНО да се избере песента - предложение. А ние даже не можахме да чуем новите предложения!!! А да не говорим къде отиде обсъждането?
2. До 3 март трябваше да се дадат всички предложения, а след това да се остави време хората ПУБЛИЧНО да определят, коя песен им харесва, за да стане тя химн на нашия град?
3. Защо комисията толкова много се престара, та чак и срока претупа и опорочи този конкурс?
4. Не искам да коментирам и броя на членовете на комисията. Нима трябваше да се за доволи само с 5 члена и толкова? Къде са хората, които трябва стойностно да оценят ? Къде е безпристрастното жури и не трябваше ли в комисията да участват и хора от самия град, пък било и те " не чак толкова компетентни" колкото това опорочено жури?
5. Защо няма и ВТОРА и ТРЕТА награда? В регламента беше заложено и това, а сега какво? Един ще яде и пие от общинската хазна, а другите ще го гледаме, а на всичкото отгоре и ще му слушаме ХИМНА?

Защо опорочихте конкурса и отрязахте крилата на толкова талантливи пловдивски музиканти? ЗАЩО?

И накрая - трябва вече да се намери начин корупцията да си подвие опашката и да се даде шанс на истинските работари и творци!

Този блог явно се чете само от нас, но въпреки всичко по-добре ще е всеки от нас да си каже мнението - пък дано някой от общината ни чуе!!!
цитирай
5. анонимен - Пореден пазарлък
11.03.2010 16:38
Дали тази песен някога някои ще може да е запее. Явно комисията /т.е. колегите/ подкрепиха таткото.
цитирай
6. анонимен - Да се пуснат всички предложения по Интернет,ама всички!Да няма скрито-покрито!
12.03.2010 11:33
Първо искам да похваля от сърце химна на ГЕОРГИ СЛАВЧЕВ-още през лятото го харесах.Но аз бях представил не един,а два химна, от които пуснаха по Интернет само маршовия вяриант.А другият,по-бавният ,въобще го нямаше там,при все че си беше химн, а не някаква скоклива естрадна песньовка,каквито изобилствуваха в himn.blog.bg, и по-подходящи за конкурса ,,Златния Орфей'' на тема ,,Песен за Пловдив'',отколкото за конкурс с химнова насочендст.Имаше и някакъв прегракнал и пресипнал старец,пеещ акапелно, т.е. без съпровод,но вторият ми химн така и не видя бял свят.Нека господата от комисията си помислят по въпроса да пуснат по Интернет всички постъпили предложения,без,разбира се,някои явни хептен
простотии,ако има такива.А защо и не сборен диск на всички що-годе приличащи на нещо предложения за химн,толкова труд , нерви и пари сме вложили,това би било все пак някаква морална награда за останалите членове в конкурса, защото,уверявам ви, в писането на песни и химни за Пловдив сме вложили и много духовен и интелектуален труд и то беше далеч не само заради примамливата материална награда! Та нали още от самото начало всеки участник знаеше,че шансът му за тези пари е нищожен-Пловдив гъмжи от талантливи творци, и конкуренцията е убийствена! Но въпреки нищожният шанс,всички ние си запретнахме ръкавите и отликнахме с душа на призива на Община Пловдив! Нека сега и тя не бъде равнодушна към нашия всеотдаен труд и издаде един сборен албум.Това би обогатило неимоверно много и културния фонд на града.
С почит:Димитър Благоев Чапкънов,участник в конкурса с 3 химна:
1) Древен Тракийски Рим 2) Прометеев бастион 3)Химн на Пловдив
цитирай
7. анонимен - Димитър Чапкънов:допълнение към горенаписаното:
16.03.2010 09:50
Химнът на Георги Славчев има някои поразителни хубави черти:бързо, динамично и експлозивно разви-тие на мелодията от куплета,бързо и неусетно, още недорезвила се,преминава в нещо като рефрен.Това е направо смело новаторство, защото се избягва ловко баналната музикална форма ABA(куплет, припев,куплет),омръзнала ни до втръсване, от която е трудно да се отървем. Освен това химнът му е сбит, кратък, с диапазон почти само октава,което го прави лесен за пеене от пуплика по площадите, притежаваща най- различни гласови диапазони.Лесно се запомня и се пее с удоволствие.НО КЪДЕ Е ЧУВСТВОТО ЗА ДРЕВНОСТТА И ВЕЛИЧИЕТО НА ПЛОВДИВ В ТАЗИ МЕЛОДИЯ? Тя има свеж,бодър, майски характер,на-помня само за един слънчев ден , в който по главната улица се разхождат леко облечени в летни дрехи хубави момичета и майки с детски колички и всякакъв друг бодър народ със сладоледи в ръце.А ако за древността се споменава само в текста(не съм го слушал още, няма откъде-крият се от публиката гузно не само нашите, но и неговият химн),то тексът, неподкре-пен с мелодия, навяваща мисли за древни времена и задгробни персонажи, би бил един изкуствено пришит апендикс, придатък,към мелодията, т. е. гу-би се съответствието между тескт и мелодия,моно-литност,изискваща се от всяко едно произведение на изкуството. Както виждате, правя обоснован разбор, а не безразборно плюене на завистлив зло-бар.Въобще тази мажорна и оптимистична песен би била по- подходяща за химн на някакъв по -нов, дори строящ се в момента град, а не за този досто-лепен древен Тракийски исполин, страшната град-крепост Филипопол, легнал на сърцето на Римля- ните чак дотам, че да искат тук да правят втори Рим.(както Рим, и Пловдив е разположен сред 7 хълма, с река през него, и близо до голяма пла-нина).Въобще авторът на чудната старинна песен-балада,,Калугерино, црън дяволе''- композиторът Николай Стойков, член на комисията, е проявил учудващо пренебрежение към липсата на какъвто и да било древен елемент в мелодията на този химн.
цитирай
8. анонимен - Да се преразгледа конкурса
16.03.2010 10:37
Напълно съм съгласен с втората част на горният коментар,но що се отнася за ,,гениалното ''мелодич-но новаторство на г-н Г.Славчев, да ме прощава. Яв-но е някакъв приятел на автора или на някои хора от комисията.Това прогимназиално маршче за пионерски хор от 20-те или 30-те години (времето на така наречения ,,Пролеткулт,,т.е.Пролетарска култура''ВЪОБЩЕ не става за химн, камо ли на Пловдив!25000 лв грешни общински пари за едно повърхностно недоносче, срамота! И аман от тези номера от селски вечеринки-татето напуска комисията от голяма принципност, разчитайки на своя колега и приятел Николай Стойков,останал или постъпил на негово място в комисията, после пък поетътъ Петър Атанасов кой знае защо напуска също комисията,т. e. отказва се от тлъстия си хонорар, зарязва питомното , за да гони дивото -т.е. за да пише текст на пионерското маршче, което я се класира, я не. Ами ако не се класира? Само дето ще загуби сума ти пари от хонорара като член на комисията.Явно е знаел предварително СЪС СИГУРНОСТче ще се класира на всяка цена- работата е опечена, джанъм , няма страшно-по-големи пари го чакат като автор на текст! А бе господа, вие за неандерталци ли ни смятате?Не сме чели за Шерлок Холмс и Еркюл Поаро?Въобще работата плаче само за разследване от Икономическата Полиция-много пара е потрошена за химн без стойност, който , както писа господинът в горния коментар, няма нищо общо с древния облик на града, а според мен и въобще няма стойност. Цветан Цветанов спи ли? Да направи разследване,даде виновниците на прокурора и да се извика комисия от София.
И второ: защо не се публикува нищо в Интернет?
Па дори и без възможност за публичен дебат(то веке е късно, мандалото щракна чадо,конкурсът приключи набързо и натъмно, какъв дебат тепърва?)Ей така , поне да чуем другите 11 предложения, ноли ужким миналата година започнахте като големи демократи?Ние не щем тепърва дебати,само искаме да ги чуем, но и от това ни лишиха господа управляващите офицери, пардон, инженери.
цитирай
9. анонимен - С Демокрацията дотук!
16.03.2010 11:25
Не си правете илюзии , другари товарищи!Мъй уже овладели положението впольне и въй снова безголоснъйе буквъй!Демократичесний подход в начале конкурса бъйл толька для парлама, чтобъй для имитация на какая-то демакрация!Не будете услъйшит вашие произведения по Интернете и точка!Молчать и не розсуждать, рая гяурска такая!Эсли мъй обявили в начале демократический конкурс, ето бъйло не толька для парлама, а и чтобъй подмамить вас та да участвуете, иначе как ще дадем парьонки на наши мамчета и мамичета, если не бъйло кокнкурс с другие участники в него?Подумайте и будете увидеть, что мъй абсалютно прави!
цитирай
10. анонимен - Защо в интернет са пуснати само ланшните химнове?
16.03.2010 11:40
Та те са в много по-несъвършен вид от току-що предложените, защото бяха писани и записвани набързо и ти в най-големите жеги! А сегашните, които сме ги изпипали и усъвършенствували до неузнаваемост, така и няма да видят бял свят. Все пак ми остава утехата, че съм станал жертва не на конкуренция, а на корупция-най непобедимата чума, от която страда целият ни народ.
цитирай
11. анонимен - ПЕТЪР МИЛАДИНОВ
17.03.2010 18:23
Не зная как комисията от 5 члена в която няма нито един изявен музикант избира и оценява песен за химн на града.
цитирай
12. анонимен - А какъв е проблемът да се издаде диск ...
31.03.2010 00:39
А какъв е проблемът да се издаде диск с песните от конкурса?Ще ви кажа - избраният химн ще е нареден да останалите и има възможност хората да не го оценят подобаващо!Иначе един диск-30ст,кутийка-10 ст. и запис -10 ст. обложка-10ст.-0.50лв. и то на дребно! А може да се продава за 1лв или 2 лв! Така ще се реализира печалба,а и всеки ще може да отдели такава малка сума за да има песните!
цитирай
13. nelineli - Никога тази песен няма да я запеем!
14.06.2010 23:50
Никога тази песен няма да я запеем!
цитирай
14. анонимен - Песен за Пловдив
29.06.2010 15:37
Дано Песен за Пловдив да спечели.Най-добрата е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: himn
Категория: Музика
Прочетен: 1065892
Постинги: 47
Коментари: 1597
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930